Triathlon i Sverige

Triathlon växer som sport och events ordnas nu på allt fler platser i Sverige. De flesta som åker på träningsläger under försäsongen har åtminstone en tävling som mål under säsongen. Här kommer några tips på spännande events över hela Sverige som blir utmärka mål för träningslägret.

Laponia Triathlon

Visste du att Sverige är värd för världens nordligaste triathlon på Ironman-distans? I Gällivare simmar man i vatten som sällan är varmare än 15 grader, cyklar i midnattssol och springer upp på Dundret. Tävlingen brukar gå av stapeln i början av juli och det finns också en sprintdistans.

Ironman Kalmar

Detta är en del av Ironman-serien och också SM i triathlon. Hit flockas de bästa av de bästa svenska triatleterna men tävlingen är öppen för – och populär bland – triatleter på alla nivåer. Drygt 20 000 deltagare går i mål i snitt varje år. Banorna är inte särskilt backiga, vilket gör eventet till ett bra val för den som inte testat Ironman-distansen tidigare. Eventet äger rum i mitten av augusti.

Vansbro Triathlon

Vansbro organiseras sedan 2011 av samma organisation som står bakom Vansbrosimningen, så här finns en stor vana av att driva riktigt välorganiserade event. Distanserna som erbjuds i Vansbro är medel samt olympisk och eventet arrangeras i slutet av juni. Tävlingen äger rum i och omkring Västerdalälven och banans karaktär är ganska flack och snäll. Det, tillsammans med den kortare distansen gör Vansbro till ett lämpligt mål även för nybörjare på triathlon.

Morakniv Triathlon

Mora är ytterligare en stad med god vana av stora sportarrangemang. Här bjuds på sprintdistans, olympisk distans och stafett och tävlingen riktar sig till såväl elit som motionärer. Den arrangeras i början av augusti.

Ironman 70.3 Jönköping

För den som inte är redo för en full Ironman är Jönköping ett bra alternativ. Ironman 70.3 är halv Ironmandistans. Tävlingen går av stapeln i början av juli, vilket innebär att den också är en bra genomkörare för den som planerar en full Ironman.