Vad ingår i ett träningsläger?

Upplägget på ett träningsläger varierar beroende på dess syfte, men det finns ändå många gemensamma nämnare. Den här artikeln går in på några saker du kan förvänta dig av ett träningsläger.

Längd

Här finns flera olika alternativ. Många av de träningsläger som erbjuds i Sverige hålls över en helg (två eller tre dagar). Det är vettigt eftersom deltagarna oftast inte behöver resa så långt och mer tid kan alltså användas för träning. För träningsresor utomlands kan du räkna med cirka en vecka men det finns också läger som sträcker sig över två veckor.

Träningsupplägg

De flesta träningsläger erbjuder både praktik och teori när det kommer till triathlonträning. Uppläggen ser ganska olika ut beroende på vem målgruppen är. För nybörjare ligger fokus föga förvånande på det mest grundläggande, som teknikträning i alla tre grenarna, kostlära och träningslära. Växlingen finslipas också. Dessutom får du ofta lära dig grundläggande regler vid gruppcykling, samt hur du underhåller din cykel. Målet är att göra deltagarna till bättre, tryggare triatleter.

Läger för mer erfarna triatleter fokuserar istället på att förbättra prestationen. Det brukar involvera flera snabba pass och även en del brickpass (det vill säga pass som består av flera grenar). Även här finslipas tekniken i samtliga grenar.

De flesta läger lägger upp träningen så att de kör åtminstone två pass om dagen, ett pass per gren. Eftersom simningen utförs i öppet vatten i de flesta triathlonevent är det bra att välja ett läger som fokuserar på det eftersom upplevelsen skiljer sig en del jämfört med att simma i bassäng.

Det sociala

Träningslägren är till sin natur sociala och de flesta arrangörer ser också till att inkludera en hel del aktiviteter där deltagarna får möjlighet att umgås. Det kan handla om seminarier där deltagarna diskuterar sin träning eller middagar, quiz eller pubkvällar där alla får en chans att varva ned och göra nya bekantskaper.