Förberedelser inför träningslägret

Så du har bestämt dig för att åka på träningsläger – hur förbereder du dig då på bästa sätt så att du får ut så mycket som möjligt av upplevelsen?

Välj rätt läger

Är du nybörjare tappar du snabbt motivationen om du ska försöka hänga på duktiga amatörer som redan har några Iron Man under bältet. Satsa antingen på läger som riktar sig till alla nivåer eller som är specifikt för nybörjare.

Studera scheman för att få en bild av var tyngdpunkten kommer att ligga. Som triatlet har du alltid en gren som du är svagare i än de övriga två och lägret kan vara ett bra tillfälle att slipa på just den.

Vad vill du uppnå med träningslägret? Är syftet att bli bättre på en viss gren, förbereda dig för ett event, eller bara att möta nya triathlonvänner? Det avgör också vilka läger samt vilka datum som är aktuella.

Och vem coachar? Det finns många stora namn inom sporten som försörjer sig delvis på just träningsläger – det här kan vara din chans att få tips från de absolut bästa triatleterna.

Träna

Du kommer att få ut mycket mer av träningslägret om du kommer dit i god form. I många fall får du ett träningsprogram från arrangörerna i samband med anmälningen som hjälper dig med detta. Därför är det också bra att boka lägret i god tid så att du vet att du hinner förbereda dig.

Planera packningen

Se till att du har den utrustning du behöver inför lägret. Det mesta ryms i resväskan, men cykeln kan orsaka logistikproblem om du ska flyga till din destination. Fundera på om du behöver ta med dig cykeln eller om det finns möjlighet att hyra en på plats. Fördelen med att hyra är att du slipper extrautgifter för specialbagage och för en transportväska att transportera cykeln i. Nackdelen är att en hyrcykel inte kommer vara lika optimalt inställd efter dina fysiska förutsättningar.