Hitta rätt träningsläger som cyklist

Om du funderar på att boka ett träningsläger för att förbättra din cykling finns ett flertal alternativ att välja mellan, både hemma i Sverige och ute i Europa. Här kommer några tips på återkommande läger som kan vara aktuella för dig.

Läger med Vätternrundan som mål

Vätternrundan är något av en svensk institution och något som en stor del av svenska cyklister har som mål varje år. Vätternrundan själva organiserar ett läger på Mallorca i april varje år i syfte att förbereda cyklister på de 300 kilometerna runt sjön. På Mallorca kör man dagliga pass från morgon till tidig eftermiddag, med stopp för fika förstås. Dessutom ingår teoripass. Lägret är tänkt för alla och det finns ett flertal olika fartgrupper att välja mellan för att alla ska hitta en klunga och ett tempo som passar dem.

Dessutom anordnas flera fristående Vätternläger runtom i Sverige där syftet är att förbereda deltagarna för något av de lopp som anordnas under cykelveckan. Bland annat erbjuds tjejläger för dem som cyklar Tjejvättern. Du kan vänta dig liknande upplägg för dessa – syftet är att stärka uthålligheten, förbereda för distansen och se till att alla kan cykla säkert i klunga. Även kosthållning, hälsa och träningslära ingår i teoridelen.

Andra cykelläger

För den som inte vill cykla Vätternrundan finns också alternativ. Bland annat erbjuder charteroperatörer som exempelvis Ving cykelresor till sina destinationer. Oftast ingår då cyklingen som en del i ett regelrätt triathlonläger, men du har rätt stor frihet i hur du kombinerar de pass du kör om det är så att du endast vill fokusera på cyklingen.

Dessutom finns flera helgcykelläger i Sverige. En del har som mål att fungera som en välkomnande introduktion till cykelvärlden. Dessa passar perfekt för den som ännu inte är så säker på cyklingen. Andra riktar sig till mer erfarna cyklister och målet är att förbättra prestationen. Ytterligare en del riktar sig till båda grupper och erbjuder olika fartgrupper för alla deltagare.